Integrale Vroeghulp voor kinderen (IVH)
Soms ontwikkelen kinderen zich anders dan leeftijdsgenootjes. Dit kan je als ouder erg onzeker maken. Bijvoorbeeld wanneer jouw kind later gaat praten dan leeftijdsgenootjes, of wanneer je kind anderen in zijn of haar omgeving niet goed lijkt te begrijpen. Je wil graag weten hoe jij jouw kind hierbij kan ondersteunen en begeleiden om zijn of haar ontwikkeling te stimuleren. Integrale Vroeghulp kan hierbij helpen.
Voor wie?
Integrale Vroeghulp is er voor iedere ouder die zich zorgen maakt of vragen heeft over zijn of haar kind van 0 -7 jaar. Dit kan bijvoorbeeld gaan over vragen over het gedrag dat jouw kind laat zien. Of over vragen rondom de ontwikkeling op cognitief, taal, sociaal, emotioneel of motorisch gebied.
Voorbeelden van vragen
We helpen je met vragen zoals:
- Onze jongste dochter ontwikkelt zich heel anders dan de oudste. We hebben het gevoel dat er iets niet klopt. Wat kan er aan de hand zijn?
- Mijn buurvrouw zegt dat mijn zoon een taalachterstand heeft, is dat zo?
- We weten dat ons kind een meervoudige handicap heeft. Hoe gaan we nu verder?
- Onze zoon maakt moeilijk contact met anderen. Wat kan er aan de hand zijn?
- De peuterspeelzaal vindt dat ons kind ergens anders naar toe moet, omdat hij één-op-één begeleiding nodig heeft. Wat moeten we daarmee?
- De leerkracht maakt zich zorgen over de ontwikkeling van onze zoon. Wie kan ons helpen?
Als je twijfelt kun je ook met ons bellen. We luisteren naar jouw vragen en zorgen. En als het nodig is bespreken we wat er verder nodig is voor jou en jouw kind.
Wat is Integrale Vroeghulp?
Integrale Vroeghulp is een samenwerking van meerdere organisaties. We willen ouders en kinderen zo vroeg mogelijk helpen wanneer er zorgen en/of vragen zijn. Hierdoor proberen we problemen op latere leeftijd zo klein mogelijk te houden of te voorkomen.
In iedere regio kan het team Integrale Vroeghulp uit andere organisaties bestaan. Alle organisaties hebben veel kennis over specifieke onderwerpen en door de samenwerking komt al deze kennis samen. Zo kunnen we jou en jouw kind het beste helpen.
Ik had al vrij snel na haar geboorte zo’n knagend gevoel…
Marcia, moeder van Nikki (3 jaar)
Nikki was wat slapjes en sliep veel. Toen ze anderhalf was, werd ze onderzocht. Er was niks aan de hand. Eigenlijk zou ik blij moeten zijn, maar ik kwam in een diep dal. Mijn kind kon niet meekomen, lag dat nu aan mij? Via stom toeval hoorde ik van Integrale Vroeghulp. Ik belde en binnen een korte tijd werd Nikki besproken in een team van deskundigen. Het was zo’n verademing! Ze gaven ons vertrouwen, ze begrepen onze angst en onzekerheden. En eindelijk werd er eens gezegd wat ze allemaal wél kon. Tegelijk bevestigden ze ook wat wij al dachten. Nikki heeft een ontwikkelingsachterstand van een jaar. Waar dat door komt? Dat is niet het belangrijkste. Het gaat er om, dat we kijken naar wat passend is voor haar. Hoe kunnen we haar stimuleren in haar ontwikkeling en wie kan ons daarbij helpen. Nu weten we de weg en kunnen we verder zonder Integrale Vroeghulp!’
Zo werkt het
De consulent komt bij je thuis en brengt samen met jou de ontwikkeling van je kind in kaart. Naast het verzamelen van informatie (met jouw toestemming) wordt er meestal ook een ontwikkelingsonderzoek gedaan zodat we een goed beeld krijgen van de ontwikkeling van je kind.
Wanneer alle informatie verzameld is wordt er een bespreking gepland met jou, de consulent, de gedragswetenschapper en de coördinator Integrale Vroeghulp. Daarbij kunnen er verschillende deskundigen uitgenodigd worden om mee te denken in de bespreking; bijvoorbeeld een jeugdarts, een kinderfysiotherapeut of wellicht jullie eigen logopediste. Met elkaar bespreken we welke hulp het beste aansluit bij de vragen die je hebt over jouw kind. En wij geven je advies over wat je kunt doen.
De consulent maakt een plan van aanpak. Hierin staan alle adviezen die in de bespreking aan de orde zijn geweest. Hierin worden ook de vervolgstappen beschreven die na de bespreking ingezet kunnen worden.
De consulent ondersteunt je bij het in gang zetten van de juiste stappen. Bij het ene gezin is dit totdat de juiste zorg geregeld is, bij het andere gezin kan dit zijn tot de juiste organisatie het overneemt. De consulent zorgt ervoor dat iedereen die betrokken is goed op de hoogte is.
Handige links
Op deze websites vind je nog meer informatie:
- www.integralevroeghulp.nl – Platform voor ouders, professionals en gemeente
- Nederlands Centrum Jeugdgezondheid – Algemene informatie over Integrale Vroeghulp